De aandelenmarkten in New York hebben vrijdag een vijfdaagse verliesreeks beëindigd. De handel kreeg steun van sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Bezorgdheid over de afbouw van het steunbeleid van de Federal Reserve, die al de hele week op de beurzen drukte, werd naar de achtergrond verdreven.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 1,3 procent hoger op 16.020,20 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 1805,09 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 4062,52 punten. Wall Street hield voorafgaand aan de opening 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan Nelson Mandela.

Voor aanvang van de handel bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, in november met 203.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 185.000 nieuwe banen. In oktober groeide de werkgelegenheid nog met een herziene 200.000 arbeidsplaatsen, in plaats van een eerder gemelde 204.000 banen. De werkloosheid in de VS kwam in november uit op 7 procent, het laagste niveau in 5 jaar.

Het banencijfer is van belang aangezien de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, de afbouw van zijn huidige stimuleringsbeleid heeft gekoppeld aan een verbetering van de werkgelegenheid. Onzekerheid over de timing van de afbouw zorgt al lange tijd voor terughoudendheid bij beleggers.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat Amerikanen in oktober meer geld hebben uitgegeven dan verwacht. De consumentenuitgaven, goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie, stegen met 0,3 procent. Een maand eerder was er nog sprake van een toename met 0,2 procent. Verder is het consumentenvertrouwen in de VS in december gestegen tot het hoogste niveau in 5 maanden, aldus de Universiteit van Michigan.

Het aandeel van chipfabrikant Intel profiteerde van een adviesverhoging door Citigroup met een winst van 2,3 procent. Drogisterijketen Rite Aid steeg ook 2,3 procent, na beter dan verwachte verkoopcijfers over november.

Detailhandelaar JC Penney verloor 8,7 procent. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft informatie gevraagd over de financiën van het bedrijf. Prijsvechter Family Dollar Stores leverde 2,4 procent in, na een negatief analistenrapport.

De euro was 1,3702 dollar waard, tegen 1,3694 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 97,71 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 111,63 dollar.