Funai Electronics heeft een claim ingediend tegen Philips vanwege de eerder dit jaar stukgelopen overname van Philips-onderdeel Lifestyle Entertainment. 

Funai Electronics heeft een claim ingediend tegen Philips vanwege de eerder dit jaar stukgelopen overname van Philips-onderdeel Lifestyle Entertainment. Dat meldde het Japanse bedrijf vrijdag, zonder de omvang van de claim aan te geven.

Philips sloot eind januari een deal met Funai, waardoor de activiteiten van Lifestyle Entertainment aan het Japanse bedrijf zouden worden uitbesteed.

Eind oktober brak het Nederlandse bedrijf de onderhandelingen echter af, omdat Funai zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden.

Funai vindt echter dat Philips onjuist heeft gehandeld, doordat het niet in staat was het onderdeel binnen de afgesproken tijd af te splitsen. 

Winstgevendheid

Daarbij week de onderneming die Funai uiteindelijk zou overnemen volgens het bedrijf sterk af van wat Philips had voorgespiegeld, onder meer doordat de winstgevendheid afgelopen jaar sterk verslechterde.

Funai stelt desondanks de onderhandelingen te hebben doorgezet om de transactie alsnog te laten slagen. Philips brak die onderhandelingen echter ''plotseling en eenzijdig'' af en diende een klacht tegen Funai in.

Philips liet vrijdag weten zijn opvattingen ten opzichte van oktober niet te hebben gewijzigd. Destijds gaf de onderneming aan dat Funai had geweigerd stappen te zetten die noodzakelijk waren om de transactie af te ronden.

Onder druk

Analisten van Rabobank schrijven vrijdag dat uit de claim blijkt dat de marges bij Lifestyle Entertainment waarschijnlijk zijn verslechterd 

Rabobank schrijft dat Philips eerder sprak over marges van circa 5 procent bij het onderdeel. Als de tak slechter is gaan presteren, zal het voor Philips moeilijke worden om een andere koper te vinden, vreest Rabobank.

In een toelichting bij de financiële cijfers gaf Philips vrijdag aan dat Lifestyle Entertainment voor 2014 in de boeken zal blijven staan.