Een groep van zestien investeerders heeft in Nederland een rechtszaak aangespannen tegen Royal Bank of Scotland (RBS) en kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). 

Zij stellen die partijen aansprakelijk voor verliezen die zij tijdens de kredietcrisis hebben geleden op risicovolle en complexe beleggingsproducten.

Dat heeft Bentham IMF, de Amerikaanse firma die de rechtszaak financiert, woensdag bekendgemaakt. Wie de klagende investeerder precies zijn, vermeldde het bedrijf niet, wel dat het gaat om institutionele beleggers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Zij eisen voor de rechtbank in Amsterdam in totaal 250 miljoen euro schadevergoeding.

Kredietderivaten

De klacht gaat om kredietderivaten die verkocht zijn door de internationale zakelijke tak van ABN Amro. Die kwam in 2007 in handen van RBS, nadat die bank ABN Amro samen met Fortis en Banco Santander van de beurs had gehaald. S&P voorzag de producten van het hoogst mogelijke AAA-keurmerk.

Standard & Poor's verzet zich ''met kracht'' tegen de rechtszaak, zo liet de firma donderdag weten. ''Deze claim heeft geen grond. De beoordeling van deze effecten zijn in goed vertrouwen gegeven op basis van de informatie die destijds beschikbaar was'', aldus S&P.

Ook wijst de firma er op dat de ratings op de producten werden toegekend vanuit het Verenigd Koninkrijk, waardoor er geen jurisdictie in Nederland zou zijn.