Icahn wil stemming over aandeleninkoop Apple

De activistische investeerder Carl Icahn voert de druk op Apple op. Hij wil zijn voorstel tot een extra aandeleninkoop in een stemming voorleggen aan de overige aandeelhouders van het Amerikaanse technologieconcern, zo twitterde hij woensdag.

Volgens de zakelijke nieuwszender CNBC heeft Icahn de lat wel wat lager gelegd. Hij zou nu mikken op een aandeleninkoop van 50 miljard dollar in plaats van de 150 miljard dollar waar hij eerder op aandrong.

Zelf heeft Icahn sinds medio augustus een belang van circa 0,5 procent in de maker van onder meer de iPhone en de iPad.

Apple staat al langer onder druk om een deel van zijn kasreserve van in totaal bijna 150 miljoen dollar aan de aandeelhouders uit te keren.

Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het 100 miljard dollar gaat verdelen via dividenduitkeringen en een aandeleninkoopprogramma.

Icahn vindt echter dat het bedrijf meer kan doen om de koers van het aandeel op te stuwen. Hij wil dat Apple desnoods geld leent om meer aandelen in te kunnen kopen.

Gezien de gezonde financiële positie en kasstroom die het concern heeft, moet het goedkoop kunnen lenen en zo'n schuld vervolgens makkelijk kunnen terugbetalen, meent hij.

Het voorstel dat Icahn aan zijn mede-aandeelhouders wil voorleggen, is overigens ook als het wordt aangenomen niet bindend. Apple liet eerder al weten dat het op zijn vroegst volgend jaar aankondigingen zal doen over eventuele aanpassingen aan zijn dividendbeleid of het nog lopende aandeleninkoopprogramma.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie