De Europese aandelenmarkten beleefden woensdag de derde verliesbeurt op rij. Beleggers lieten zich vooral leiden door een aantal wisselende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

De hamvraag blijft wanneer de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, meent dat 's werelds grootste economie weer geleidelijk op eigen benen moet kunnen gaan staan.

In dat verband putten beleggers weinig moed uit de cijfers van salarisstrookverwerker ADP. Daaruit blijkt dat werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector de afgelopen maand sterker is gestegen dan verwacht.

De gegevens van ADP gelden als een voorbode van de werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Een verbetering van de arbeidsmarkt brengt het moment dichterbij dat de Fed zijn stimuleringsbeleid gaat afbouwen.

Aan de andere kant bleek dat de groei van de Amerikaanse dienstensector in november is afgevlakt tot het laagste peil in 5 maanden tijd.

AEX

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,6 procent in de min op 388,14 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 604,13 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,9 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren pakketbezorger TNT Express en speciaalchemiebedrijf DSM de sterkste dalers met koersdalingen van 2,5 en 1,8 procent. Bovenaan stonden staalconcern ArcelorMittal en luchtvaartgroep Air France-KLM met koerswinsten van 1 en 0,9 procent.

In de MidKap verloor Arcadis 0,3 procent. Het ingenieursbedrijf kwam voorbeurs met een nieuwe strategie die moet leiden tot een omzetgroei van meer dan 5 procent in de periode 2014-2016. De operationele winstmarge moet omhoog naar 11 procent.

Banken

Barclays, Deutsche Bank en Société Générale verloren tussen de 1 en 1,3 procent. De Europese banken behoren tot de groep van internationale banken die een recordboete van in totaal ruim 1,7 miljard euro kreeg van Brussel voor het manipuleren van rentetarieven.

De euro was 1,3560 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder en kostte 97,05 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 112,68 dollar per vat.