Verzekeringsconcern Achmea schrapt de komende drie jaar ongeveer vierduizend banen. Dat heeft het concern, de grootste verzekeraar van Nederland, woensdag bekendgemaakt. 

Achmea heeft in totaal negentienduizend mensen in dienst, van wie ongeveer zeventienduizend in Nederland.

De verzekeraar wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan, onder meer doordat steeds meer mensen hun eigen risico verhogen en omdat er minder aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Daarnaast sluiten steeds meer klanten hun verzekering via internet af.

"Het gaat om een versnelling die wij constateren", zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin over de digitalisering tegen Een Vandaag.

Volgens hem is het massaontslag nodig "om de marktleiderspositie te kunnen behouden." De ontslagen raken de gehele organiosatie, ook bij het ondersteunend personeel.

''Verdere standaardisatie en complexiteitsreductie van onze processen moeten gaan zorgen voor een meer concurrerend kostenniveau'', aldus Van Duin. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de reorganisatie. 

De bestuursvoorzitter zegt tegen het televisieprogramma dat het gesloten sociaal plan met de vakorganisaties zorgvuldig zal worden uitgevoerd en dat medewerkers worden begeleid naar ander werk. 

Bekijk een toelichting van Van Duin:

Apeldoorn bellen

Een woordvoerder van het concern kon desgevraagd nog niet aangeven bij welke vestigingen de ontslagen binnen de verzekeraar vallen. ''We hebben negen grote vestigingen in het land, dat zal zich de komende jaren uitkristalliseren.''

In Apeldoorn heeft Achmea 4.200 arbeidsplaatsen, gevolgd door Tilburg (3.500) en Leiden (1.700). Verder heeft Achmea in steden als Amersfoort (1.400), Leeuwarden (1.500), De Meern (1.200), Zwolle (1.000), Zeist (500) en Amsterdam (300) ook zogenoemde kernlocaties.

Achmea voert sinds jaar en dag de reclameleus 'Even Apeldoorn bellen'. De betreffende gemeente reageerde onthutst op de aangekondigde ontslagronde. ''Een mokerslag'', aldus wethouder Nathan Stukker (economische zaken). Het stadsbestuur wil opheldering van het concern.

Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Agis en Centraal Beheer, heeft enkele jaren geleden al een reorganisatie doorgevoerd waarbij 2.500 banen werden geschrapt.

Van Duin verwacht dat medewerkers die hun baan verliezen, spoedig een andere werkgever vinden. "Er werken hier goed opgeleide mensen, dus ik ben er van overtuigd dat die ook buiten Achmea een goede werkplek vinden", aldus Van Duin. 

Premie-inkomsten

Van Duin zei in augustus bij de publicatie van de halfjaarcijfers dat de ''uitdagende economische en marktomstandigheden'' voorlopig zouden aanhouden. In de eerste helft van het jaar daalde de premie-inkomsten met 3 procent en duikelde de nettowinst met 41 procent tot 123 miljoen euro.

De topman liet toen weten dat de resultaten op te willen vijzelen door de operationele kosten tegen eind 2015 te hebben verlaagd met 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar bedroegen de bedrijfskosten van de verzekeringsgigant 1,35 miljard euro.

Lees ook: Vakbonden verbaasd over laat handelen Achmea | Profiel: Achmea