Ryanair is niet aangeboden om deel te nemen aan de kapitaalverhoging van het noodlijdende Italiaanse luchtvaartbedrijf Alitalia. 

Dat zei topman Michael O'Leary van de Ierse luchtvaartmaatschappij dinsdag. Als het bedrijf de vraag krijgt om mee te doen zou het de mogelijkheid "evalueren".

Eind november wees Alitalia een aanbod van Ryanair voor hulp af. Ryanair had laten weten zijn routes in en naar Italië drastisch uit te breiden en zei ook dat het Alitalia wil "helpen bij de huidige herstructurering".

De Ieren boden de Italianen onder meer aan om met hun binnenlandse vluchten passagiers aan te leveren voor de internationale vluchten van Alitalia vanaf Fiumicino.

Alitalia verklaarde echter "een eigen strategie, een eigen plan, een eigen vloot en eigen bemanning" te hebben om de routes vanaf de luchthaven Rome Fiumicino uit te voeren. Volgens Alitalia is het beter om een samenwerking tussen een prijsvechter en een nationale luchtvaartmaatschappij op een belangrijke luchthaven te vermijden.

Herstructurering

De Italiaanse maatschappij gaat een forse herstructurering doorvoeren, waarbij zeker 2500 banen zullen worden geschrapt. Met de aandelenemissie van 300 miljoen euro doet Air France-KLM in ieder geval niet mee.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zal zijn belang van 25 procent daardoor zien verwateren tot circa 7 procent. In de eerste fase van de kapitaalverhoging werd de 300 miljoen euro echter niet volledig onderschreven en haalde Alitalia 173 miljoen euro op.

Overigens staat ook de tweede fase alleen open voor bestaande aandeelhouders. Pas daarna kunnen andere partijen worden benaderd.