De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag opnieuw met verliezen. Beleggers wachtten op belangrijke data over de Amerikaanse banenmarkt die later in de week naar buiten komen.

De vrees dat bij gunstige cijfers de Federal Reserve spoedig zal beginnen met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen leidde tot onzekerheid en voorzichtigheid. Cijfers over de winkelverkopen in de afgelopen dagen werden gemengd ontvangen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 15.914,62 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1795,15 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde met 0,2 procent tot 4037,20 punten.

De markt wachtte op meer informatie over de Amerikaanse arbeidsmarkt aangezien de Fed de afbouw van het huidige steunbeleid heeft gekoppeld aan een verbetering van de werkgelegenheid.

Woensdag komt het banencijfer van loonstrookverwerker ADP naar buiten. Op donderdag volgen de ww-aanvragen en vrijdag publiceert de Amerikaanse overheid het officiële banenrapport over november. ''De markt zal de komende dagen onzeker en onstabiel blijven'', voorspelde een Amerikaanse analist.

Autobouwers

Dinsdag wogen beleggers informatie uit verschillende bedrijfsbranches. Autobouwers maakten sterke verkoopcijfers over november bekend, maar gingen op de beurzen toch omlaag.

Ford en GM verloren 2 tot bijna 3 procent. Mogelijk werden beleggers ontmoedigd door de opmerking van Ford dat de productie begin komend jaar zal dalen, doordat de voorraden toenemen.

Verscheidene winkelketens moesten het dinsdag ook ontgelden, ondanks het feit dat de online-winkelverkopen afgelopen maandag, die bekend staat als 'Cyber Monday', tot recordhoogte stegen. Amazon verloor 2 procent. Wal-Mart, dat dinsdag meldde op Cyber Monday een verkooprecord te hebben gebroken, moest genoegen nemen met een winst van 0,1 procent.

Opvallende stijger

Een opvallende stijger was kledingketen Abercrombie & Fitch, dat er 5,8 procent hoger bij kreeg. Een activistische belegger, met een belang van minder dan 1 procent, riep dinsdag het bedrijf op om op zoek te gaan naar een nieuwe topman of zich anders in de etalage te zetten.

Ook fabrikant van elektrische auto's Tesla maakte een opmerkelijke sprong van ruim 16 procent. Een Duits onderzoek wees dinsdag uit dat er geen aanwijsbare reden was voor recente incidenten waarbij auto's van Tesla in brand vlogen.

Beleggers reageerden verheugd op het bericht, hoewel een Amerikaanse onderzoek naar de branden nog niet is afgerond.

De euro was 1,3592 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 2,3 procent in prijs tot 96,11 dollar. Brentolie ging 1,1 procent omhoog tot 112,63 dollar.