Shell is vanaf 1 januari weer volledig eigenaar van zijn raffinaderij in Pernis.

Dat maakte de Noorse oliemaatschappij Statoil, die zijn belang van 10 procent verkoopt aan zijn Nederlands-Britse branchegenoot, dinsdag bekend.

Shell verkoopt tegelijk zijn belang van 21 procent in de Noorse raffinaderij Mongstad aan Statoil.

Shell en Statoil beëindigen daarmee een overeenkomst die in 2000 werd gesloten. De twee bedrijven namen toen een belang in elkaars raffinaderijen.

Samenwerking

Volgens Statoil heeft de samenwerking door de jaren heen voordelen opgeleverd, maar heeft die inmiddels geen toegevoegde waarde meer. Financiële details werden niet vermeld.

Statoil meldde verder dat het een contract heeft gesloten over de levering van diverse brandstoffen aan tankstations van Shell in Noorwegen. Het betreft volgens het Noorse bedrijf een langdurige overeenkomst. Ook hierover werden geen financiële gegevens bekendgemaakt.

Capaciteit

Shell heeft met zijn tankstations circa een kwart van de Noorse markt in handen. Het olieconcern sloot de overeenkomst met Statoil nadat het eind jaren '90 zijn eigen raffinaderij in Noorwegen had gesloten. "Daardoor hadden we op dat moment geen eigen productiecapaciteit meer om de tankstations te bevoorraden'', zei een woordvoerder.

Sindsdien zijn de marktomstandigheden en de strategieën van oliebedrijven echter veranderd, aldus de zegsman. "Daardoor is de joint venture met Statoil overbodig geworden", zei hij. Shell is al geruime bezig zijn raffinageactiviteiten te concentreren in gebieden waar hoge marges kunnen worden behaald.