De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductor gaat samen met zijn Chinese branchegenoot Datang Telecom Technology chips ontwikkelen voor de automobielindustrie.

Dat maakten de twee ondernemingen, die daarvoor een joint venture opzetten waarin NXP een belang krijgt van 49 procent, maandag bekend.

De voormalige chipdivisie van Philips en Datang gaan met name technologie ontwikkelen voor hybride- en elektrische auto's. Daarmee spelen de twee bedrijven naar eigen zeggen in op het jongste vijfjarenplan van de Chinese overheid, waarin dat marktsegment topprioriteit heeft gekregen.

Het gezamenlijke bedrijf zal geen eigen productiecapaciteit hebben maar zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie voor autobouwers. De onderneming richt zich primair op de Chinese markt. Het hoofdkantoor komt te staan in Nantong, vlak bij Shanghai.

NXP

NXP is naar eigen zeggen al de grootste toeleverancier van chips aan de Chinese auto-industrie, en bouwt die positie door de samenwerking verder uit.

''Wij zullen veel baat hebben bij de netwerken die Datang Telecom heeft in de Chinese overheid en industrie'', aldus Kurt Sievers, die leiding geeft aan de activiteiten van NXP op autogebied. Hij wees er ook op dat China de snelst groeiende automarkt ter wereld is.