Hotelketen Hilton Worldwide wil ongeveer 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) ophalen met een beursgang.

Dat werd maandag bekendgemaakt. Hilton, voor het grootste deel in handen van investeringsmaatschappij Blackstone, gaat de opbrengsten onder meer gebruiken om schulden af te betalen.

De beursgang zou de grootste worden van een hotelketen ooit. In 2009 ging de Hyatt Hotels Groep naar de beurs voor 1,09 miljard dollar. Uit een melding bij toezichthouders blijkt dat Hilton en bestaande aandeelhouders zo'n 113 miljoen aandelen willen plaatsen. Dat komt neer op 11,5 procent van het totaal.

Grootaandeelhouder Blackstone verkoopt zelf geen stukken en houdt ook na de beursgang van Hilton een meerderheidsaandeel in de hotelketen. De investeerder kocht het hotelbedrijf in 2007 voor ruim 26 miljard dollar.

Waarde

De waarde van het belang dat de investeerder na de beursgang overhoudt, zou op basis van het midden van de afgegeven bandbreedte 14,6 miljard dollar bedragen. In totaal zou Hilton 19,2 miljard dollar waard zijn.

Concurrenten als Starwood Hotels & Resorts Worldwide en Marriott International zijn respectievelijk 14,3 miljard dollar en 14,1 miljard dollar waard. Het aandeel Hilton Worldwide wordt genoteerd aan de New York Stock Exchange. Eerder werd nog aangegeven dat er werd gemikt op een opbrengst van ongeveer 1,25 miljard dollar.