De economische afkoeling in opkomende markten kan jaren gaan duren, en kan alleen met structurele hervormingen worden opgelost.

Dat zei topman Paul Polman van voedings- en wasmiddelenconcern Unilever maandag in een interview.

Volgens Polman hebben veel opkomende economieën tijd nodig om zich aan te passen na de sterke groei van de laatste jaren. ''Het zijn relatief sterke economieën, maar ze zijn ook nog kwetsbaar'', zei de topman van het Brits-Nederlandse concern, dat veel last heeft van de zwakkere economie in met name China.

Unilever behaalt ongeveer 60 procent van zijn omzet in groeimarkten. Door de zwakke economische ontwikkelingen en ongunstige valutaschommelingen daalden de inkomsten in die landen in het derde kwartaal flink, zo bleek vorige maand.

Federal Reserve

Groeimarkten hebben volgens Polman last van het vooruitzicht dat de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn stimuleringsbeleid gaat afbouwen. Dat beleid zorgde de laatste jaren voor een ruime beschikbaarheid van liquiditeit, waarvan een flink deel in opkomende economieën werd gepompt.

Ook de aanhoudend zwakke vraag vanuit de Verenigde Staten en Europa helpt volgens Polman bepaald niet mee. Veel opkomende economieën leunen nog altijd sterk op de export naar volwassen markten.