Het aandeel ThyssenKrupp stond maandag flink onder druk op de beurs in Frankfurt.

Beleggers reageren negatief op verschillend nieuws dat het concern in het weekend bekendmaakte. Vooral een aangekondigde aandelenemissie valt beleggers zwaar, volgens marktkenners.

ThyssenKrupp wil door de uitgifte van nieuwe aandelen zo'n 1 miljard euro ophalen. Daarvoor zou het uitstaande kapitaal met zo'n 10 procent verhoogd worden, wat zorgt voor verwatering onder bestaande aandeelhouders.

ThyssenKrupp zei verder zijn staalfabriek in de Amerikaanse staat Alabama te verkopen aan het in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal en Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal voor 1,55 miljard dollar. Voor deze fabriek probeerde de Duitse staalgigant al anderhalf jaar een koper te vinden.

Terni

De Italiaanse fabriek Terni wordt teruggekocht van het Finse Outokumpu Oyj, dat ook het onderdeel VDM van de hand doet aan ThyssenKrupp. In ruil voor Terni en VDM koopt ThyssenKrupp een obligatielening van het Finse concern die eind september een waarde had van 1,3 miljard euro.

Het concern bracht verder de cijfers over het gebroken boekjaar 2013 naar buiten. Daarin werd een verlies geleden van 1,5 miljard euro. Dat is wel duidelijk minder dan het negatieve resultaat van 5 miljard euro van een jaar eerder. De omzet viel met 15 procent terug tot 39,8 miljard euro.

Het aandeel ThyssenKrupp noteerde maandag omstreeks 14.00 uur bijna 9 procent in de min. Dat is het grootste koersverlies sinds september 2011.