Topvrouw Alison Watkins stapt per direct op bij de Australische graanhandelaar GrainCorp.

Ze vertrekt enkele dagen nadat de Australische overheid de overname van GrainCorp door de Amerikaanse producent van landbouwproducten Archer Daniels Midland (ADM) blokkeerde.

Het was de eerste keer dat Australië een overname door een Amerikaans bedrijf verbood. In 2001 ving het Brits-Nederlandse olieconcern Shell wel bot bij een poging branchegenoot Woodside over te nemen.

Volgens verantwoordelijk minister Joe Hockey betekent het besluit van vrijdag niet dat Australië de deuren sluit voor buitenlandse investeerders.

ADM

ADM wilde GrainCorp voor ruim 2 miljard Australische dollar (circa 1,5 miljard euro) overnemen. Door die transactie zou het bedrijf controle krijgen over 280 graanopslagplaatsen in Australië en een groot deel van de verscheping van Australisch graan naar de rest van de wereld.

Watkins zal niet lang zonder werk zitten. In maart gaat ze als bestuurder aan de slag bij de Australische drankendistributeur Coca-Cola Amatil. Haar taken bij GrainCorp worden tijdelijk waargenomen door Don Taylor, de huidige voorzitter van de onderneming.