De Italiaan Rolando Marranci is benoemd tot algemeen-directeur van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan.

Dat heeft het Vaticaan zaterdag bekendgemaakt.

Marranci (60) treedt onmiddellijk in functie. Hij neemt de taken over van Paolo Cipriani die samen met onderdirecteur Massimo Tuli in juli aftrad wegens een reeks schandalen. De bank is vaak bekritiseerd omdat zij niet transparant zou zijn.

De Duitse Ernst von Freyburg had drie maanden het ambt tijdelijk overgenomen en Marranci werd benoemd tot onderdirecteur. Von Freyburg prees de Italiaan om zijn zeer efficiënte werkwijze.

Paus Franciscus heeft eind juni een groot onderzoek naar de bank aangekondigd. Het is mogelijk dat hij het IOR opheft en de financiën voortaan door een internationale bank laat regelen.

Het functioneren van de bank komt volgende week waarschijnlijk aan de orde tijdens de tweede vergadering van de commissie van acht kardinalen die de paus adviseert over de hervorming van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk.

De Duitser Ernst Freiherr von Freyberg, die in februari door de vorige paus, Benedictus XVI, tot voorzitter van de raad van toezicht van de bank werd benoemd, heeft 3 maanden het ambt van algemeen-directeur waargenomen.

Marranci was na het vertrek van Cipriani en Tuli tot onderdirecteur benoemd. Von Freyberg prees de Italiaan om zijn zeer efficiënte werkwijze.