De Duitse staalgigant ThyssenKrupp verkoopt zijn Amerikaanse staalfabriek in Alabama voor 1,55 miljard dollar. ArcelorMittal en Nippon Steel & Sumitomo Metal zijn de kopers.

Dit maakt ArcelorMittal vrijdagavond laat bekend.

De transactie wordt gefinancierd door een combinatie van eigen geld en vreemd vermogen en zal 60 miljoen dollar aan jaarlijkse besparingen opleveren.

Onderdeel van de overeenkomst is dat de kopers gedurende zes jaar 2 miljoen staalplaat per jaar afnemen van ThyssenKrupp's staalfabriek in Brazilië.

Verliesgevend

ThyssenKrupp probeerde al meer dan anderhalf jaar een koper te vinden voor zijn verliesgevende Amerikaanse fabriek. De vestiging kostte het staalconcern miljarden in de afgelopen jaren en was een hindernis voor de financiële slagkracht van ThyssenKrupp.

Het bedrijf houdt nog wel een belang van 73 procent in de Braziliaanse staalvestiging CSA. Een deel van de productie in Brazilië is verplaatst naar de fabriek in Alabama.

De afnameverplichting voor ArcelorMittal en Nippon Steel bij CSA betreft 40 procent van de productiecapaciteit van de Braziliaanse fabriek.