De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag na een verkorte handelssessie overwegend met een miniem verlies gesloten.

De dag na Thanksgiving stond traditiegetrouw in het teken van Black Friday, het startsein voor de kerstinkopen. Vooral grote internetwinkels waren in trek bij beleggers.

De DowJones-index eindigde 0,1 procent in de min op 16.086,41 punten. De brede S&P 500 sloot ook met een verlies van 0,1 procent, op 1.805,81 punten. Met acht achtereenvolgende weken van winst is de toonaangevende index wel nog altijd bezig aan de sterkste reeks sinds 2004. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omhoog tot 4.059,89 punten.

Op Black Friday gooien vele Amerikaanse winkelketens alles in de strijd om consumenten de winkel in te lokken en de portemonnee te laten trekken. Daarbij gingen sommige ketens zelfs al op Thanksgiving open en werden de deuren 's nachts niet meer gesloten.

Internetbedrijven

Beleggers lijken ondanks de stunts in echte winkels het meeste vertrouwen te hebben in de resultaten die online worden geboekt. Internetwinkelbedrijven eBay en Amazon hoorden vrijdag bij de grootste winnaars met koerswinsten van 2,5 en 1,8 procent. Onderzoekers rekenen erop dat de kerstaankopen via internet dit jaar met 15 procent groeien, terwijl voor de totale bestedingen rond de feestdagen wordt gerekend op een stijging met circa 4 procent.

Andere detailhandelaren toonden een wisselend beeld. Zo won elektronicaketen Best Buy meer dan 2 procent en stegen kledingketens Coach en JC Penney ruim 1 procent. Wal-Mart, Macy’s, Target en Sears eindigden vlak tot 1 procent in de min.

Apple

Apple hoorde ook bij de winnaars met een plus van bijna 2 procent. Onderzoekers meldden dat het bedrijf met de iPhone ruim driekwart van de markt voor smartphones in Japan in handen heeft.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 93,22 dollar. De euro werd voor 1,3595 dollar verhandeld, tegen exact 1,36 dollar bij het sot van de Europese beurzen eerder op de dag.