De directie van Air France heeft vrijdag beklemtoond dat ze al sinds het begin van dit jaar geen nieuwe ruime pensioenen meer uitkeert aan voormalige bestuurders van het bedrijf.

De omstreden gulle regeling wordt in het Frans met retraite-chapeau (pensioen met hoed) genoemd. Naar schatting meer dan 750 voormalige leiders van grote bedrijven in Frankrijk genieten dit extra pensioen. Tot hen zouden meer dan 30 ex-bazen bij Air France behoren.

Vakbonden van personeel bij Air France hebben geklaagd dat de onderneming ongeveer 15 miljoen euro per jaar uitkeert aan voormalige leidinggevenden en dat niet duidelijk in de boeken weergeeft.

Het bedrijf heeft vrijdag tegengeworpen dat er sinds begin dit jaar geen enkele oud-bestuurder meer is bijgekomen die zo'n retraite-chapeau krijgt. Het systeem is afgeschaft na de komst in 2011 van Alexandre de Juniac als baas bij Air France-KLM.

Onder vuur

Het bijna 10 jaar oude systeem van de retraite-chapeau ligt onder zwaar vuur. Een storm van kritiek barstte los toen bekend werd dat de scheidende baas van PSA-Peugeot Citroën, Philippe Varin, als extra pensioen 21 miljoen euro zou kunnen krijgen.

De Franse auto-industrie beleeft uiterst magere jaren en Varin zei afgelopen woensdag dat hij afziet van dat extra pensioen ''wegens de polemiek en de vele emoties die het had veroorzaakt''.

Bij Air-France is volgens beschikbare cijfers uit 2011 in de jaren 2005-2011 voor 98 miljoen euro aan retraite-chapeau uitgekeerd aan 30 ex-medewerkers.

Vakbondsman Léon Cremieux klaagde vrijdag in de krant Le Figaro dat de luchtvaartmaatschappij uiterst geheimzinnig doet over deze pensioenen, in tegenstelling tot PSA. Cremieux schat dat er bij Air France-KLM nu zeker 119 miljoen is uitgegeven voor 37 personen.