De verlaging van de Nederlandse rating door S&P heeft geen gevolgen voor Delta Lloyd. Dat stelde de verzekeraar vrijdag tegenover het ANP.

Delta Lloyd gebruikt de AAA curve van de Europese Centrale Bank om haar zogeheten IGD solvabiliteit te berekenen. Die curve is gebaseerd op de beoordeling van Fitch, die kortgeleden nog de AAA rating herbevestigde.

IGD staat voor Insurance Group Directive en maakt deel uit van Europese regelgeving ten aanzien van toezicht op verzekeraars. Delta Lloyd maakte eerder deze maand bekend te streven naar een IGD solvabiliteit van 200 procent aan het eind van 2014. Eind oktober was de stand 181 procent.

Geen effect

Aegon, Delta Lloyd en ING denken dat de afwaardering van de Nederlandse kredietwaardigheid door S&P geen effect zal hebben op hun activiteiten. Dat zeiden woordvoerders van de financiële concerns vrijdag tegen AFN.

Het Financieele Dagblad schreef dat ING geraakt wordt door de afwaardering en dat de rating van ING Bank een stapje omlaag zal gaan.

Volgens de krant staat in het jongste rapport van de kredietbeoordelaar over de bank dat haar beoordeling verlaagd zal worden als de rating van Nederland een stap wordt verlaagd. Op de vraag of ING een downgrade voor de banktak verwacht, antwoorde de woordvoerder ''dat laat ik voor rekening van S&P.''