De Europese beurzen zijn vrijdag zonder grote uitslagen gesloten. Op een rustige handelsdag had de afwaardering van de Nederlandse kredietwaardigheid door Standard & Poor's (S&P) geen merkbare gevolgen voor de koersen in Amsterdam. 

De AEX-index schommelde rond de slotstand van donderdag en eindigde uiteindelijk nipt in de min.

De AEX sloot met een verlies van 0,1 procent op 396,55 punten. De Midkap steeg 0,3 procent tot 619,03 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt kreeg er 0,2 procent bij. De FTSE-index in Londen eindigde onveranderd, terwijl de beurs in Parijs 0,2 procent inleverde.

S&P maakte voorbeurs bekend dat het Nederland niet langer als een van de meest kredietwaardige landen van Europa ziet. De rating ging een stap omlaag naar AA+, waarmee S&P de eerste grote kredietbeoordelaar is die Nederland niet de hoogst haalbare status (AAA) toekent.

Rating

Een lagere rating kan het duurder maken voor de overheid om geld te lenen, maar vrijdag bleef een reactie op de obligatiemarkten uit. De 10-jaarsrente stond onveranderd een fractie hoger dan 2 procent.

Het oordeel van S&P had ook weinig effect op de koersen van Nederlandse financiële fondsen, die zelf aangaven dat de verlaging geen effect zal hebben op hun activiteiten.

In de AEX zakten ING en Aegon 0,1 en 0,3 procent. Verzekeraar Delta Lloyd won in de Midkap 0,3 procent.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech voerde de AEX aan met een plus van 2,6 procent. Ziggo stond onderaan met een verlies van 1 procent. In de MidKap wonnen kunstmest- en bouwbedrijf OCI en toeleverancier aan de chipindustrie ASMI meer dan 1 procent. Bouwer Heijmans en biotechnologiebedrijf Pharming sloten de rij met minnen van ruim 1 procent.

De Europese beurshandel verliep wederom rustig, mede door de vakantiestemming op Wall Street. De beurzen in New York waren vrijdag slechts een halve dag open, nadat de handel donderdag de hele dag had stilgelegen vanwege Thanksgiving.

De euro was vrijdag aan het eind van de middag exact 1,36 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 93,67 dollar. Een vat Brentolie kostte met 111 dollar 0,1 procent meer dan aan het begin van de dag.