De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag licht lager gesloten. 

Beleggers besloten wat winst te nemen nadat de Nikkei een dag eerder de hoogste stand in bijna 6 jaar tijd bereikte. Vooral de sterk gestegen Japanse exportbedrijven werden van de hand gedaan.

De Japanse hoofdindex sloot met een verlies van 0,4 procent op 15.661,87 punten. Over de gehele maand november boekte de Nikkei een winst van ruim 9 procent.

De markt verwerkte daarnaast de Japanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen, exclusief de prijs van voedsel, stegen in oktober met 0,9 procent op jaarbasis. Het was de vijfde stijging op rij.

De Bank of Japan streeft naar een inflatie van 2 procent. Exclusief energie en voedsel kwam de prijsstijging uit op 0,3 procent. Dat is de sterkste stijging in 15 jaar tijd. De prijsstijging is goed nieuws voor de Japanse regering, die met een agressief stimuleringsbeleid een einde probeert te maken aan de deflatie.

Verre Oosten

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. Beleggers deden het rustig aan bij gebrek aan richting uit de Verenigde Staten, waar Wall Street donderdag gesloten bleef vanwege Thanksgiving.

De Hang Seng in Hongkong won 0,3 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,4 procent en in Seoul bleef de Kospi onveranderd.