Philips Healthcare lanceert zondag twee nieuwe medische scanners die naar eigen zeggen uniek zijn in de gezondheidszorg.

Philips zegt de eerste ter wereld te zijn die een Pet-CT scanner op de markt brengt met digitale in plaats van analoge detectoren.

De Vereos Digital Pet/CT maakt gebruik van chips waardoor de resolutie van het beeldmateriaal twee keer zo hoog is. Ook de nauwkeurigheid van het systeem verdubbelt, waardoor tumoren eerder te signaleren zijn.

"Natuurlijk zit de concurrentie niet stil, maar wij zijn tien jaar met deze ontwikkeling bezig geweest. We lopen voorop, maar hoe ver is moeilijk te zeggen. We zijn ons niet bewust van concurrenten die binnenkort iets soortgelijks gaan lanceren", zegt Frans van Houten, ceo van Philips.

Scanner

Tijdens RSNA, de jaarlijkse bijeenkomst van radiologen in Noord-Amerika, introduceert Philips ook een nieuwe CT-scanner, IQon Spectral CT, die meer gegevens verzamelt dan een gebruikelijke CT-scan. Ook deze innovatie is volgens Philips nog uniek in de gezondheidszorg.

Deze scanner moet nog goedgekeurd worden door de overheidsinstantie FDA en is daarom nog niet meteen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Dat geldt wel voor echografiesysteem Epiq en röntgenapparaat AlluraClarity. Deze apparaten zijn elders ter wereld al eerder gelanceerd, maar zijn na goedkeuring van de FDA vanaf zondag ook beschikbaar voor de Amerikaanse markt.

Totaalpakket

Philips brengt ook een nieuwe versie van zijn softwareplatform uit, waar artsen niet alleen de scans van hun patiënt kunnen beoordelen en bewaren, maar ook eenvoudig -voorheen tijdrovende- berekeningen kunnen maken.

Van Houten gelooft dat het totaalpakket het bedrijf onderscheidt van de concurrentie. "Wij willen de partner zijn van een ziekenhuis. We willen niet alleen apparatuur leveren, maar met behulp van software zorgen voor efficiëntere zorg."

"Het levert voor ons ook een beter businessmodel op. We worden niet beoordeeld op wat we binnenbrengen, maar op de uitkomst."

Als voorbeeld wordt het Nederlandse ziekenhuis Rijnstate genoemd, waar Philips in 2010 een tienjarige samenwerking mee afsloot. Inmiddels is de wachttijd voor een MRI-scan teruggebracht van zes naar twee tot drie weken.

Healthcare

Het onderdeel Healthcare is sinds 1999 gegroeid van 2,5 miljard euro omzet naar 10 miljard euro omzet in 2012. Deze tak van Philips is inmiddels goed voor 43 procent van de totale omzet.

De divisie is in meerdere segmenten verdeeld waarbij beeldvormende systemen, als echografie en scanners, het grootste onderdeel zijn van zowel Philips Healthcare als Philips in zijn geheel.

De Verenigde Staten vormen de grootste markt voor gezondheidszorg ter wereld.