De effectenbeurzen in New York zijn donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de Amerikaanse financiële markten slechts een halve dag open.

Veel Amerikanen nemen op deze zogenoemde Black Friday een dag vrij om inkopen te doen voor de feestdagen. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan de Amerikanen op zoek naar koopjes op het internet.

Het feestdagenseizoen is erg belangrijk voor de Amerikaanse detailhandelaren, die tijdens deze periode alles uit de kast halen om klanten te lokken. Sterke winkelverkopen zouden er volgens marktvorsers ook voor kunnen zorgen dat de graadmeters op Wall Street hun recordreeks voort zullen zetten.

Woensdag deden de Amerikaanse beleggers het rustig aan met het lange weekeinde in het verschiet. De Dow-Jonesindex sloot na een kalme handelsdag 0,2 procent hoger op 16.097,33 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er 0,3 procent bij en eindigde op 1807,23 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 4044,75 punten.