Robeco is gematigd positief over aandelen in 2014, maar de winsten van 2013 zijn nauwelijks te overtreffen. Dat zei de vermogensbeheerder donderdag bij de presentatie van zijn visie voor komend jaar.

Er zijn voldoende fundamentele redenen om de ontwikkeling van de aandelenkoersen met vertrouwen tegemoet te zien, vindt strateeg Peter van der Welle van Robeco. De winsten van bedrijven zullen blijven stijgen, ondanks de ''historisch hoge winstmarges'' die nu al de waarderingen dragen.

Ondernemingen profiteren van de lage rentes, het lagere schuldenniveau en de naar verwachting beperkte loongroei. Bovendien is er sprake van toenemend vertrouwen van ondernemers en consumenten, wat gunstig zal uitpakken voor de omzet.

Gematigde groei

Aan de andere kant zullen bedrijven waarschijnlijk meer gaan investeren in groeimogelijkheden, waardoor uiteindelijk minder geld overblijft om eigen aandelen in te kopen. De stijging van de winstmarges zal al met al minder groot zijn dan dit jaar. En hoewel de macro-economische omstandigheden komend jaar iets beter zijn dan in 2013, zullen de aandelenmarkten een iets gematigder groei laten zien, denkt Van der Welle.

''Bovenop de stijgingen die we tot nu toe al hebben gezien, komt nog een traditioneel sterke decembermaand. Dit zal volgend jaar moeilijk te evenaren of te overtreffen zijn.''