Bestuursvoorzitter René Obermann van Deutsche Telekom acht de tijd rijp voor fusies in de Europese telecomsector.

Dat zei hij donderdag. Obermann treedt op 1 januari in dienst bij kabelexploitant Ziggo als bestuursvoorzitter.

Europese telecombedrijven werden aantrekkelijke en betaalbare overnameprooien door kelderende beurskoersen in het afgelopen jaar. Miljardair Carlos Slim probeerde via zijn bedrijf América Móvil het Nederlandse KPN in te lijven, maar zijn avances werden afgewezen omdat KPN de geboden prijs te laag vond.

Deutsche Telekom, de nummer 2 in Europa, is volgens Obermann ''op de lange termijn te klein om internationaal te kunnen concurreren.'' De marktwaarde van het bedrijf is 51,7 miljard euro. Bij de Amerikaanse gigant AT&T is dat omgerekend 137,5 miljard euro.

Eerste stap

De samenwerking tussen Deutsche Telekom en het Franse Orange op het gebied van inkoop en het gebruik van netwerken noemde Obermann een eerste stap, dat model kan staan voor andere Europese telecombedrijven.

Deutsche Telekom en Orange zijn samen eigenaar van EE, de grootste aanbieder van mobiele diensten in het Verenigd Koninkrijk.

Bloomberg becijferde dat er dit jaar al 161 transacties in de Europese telecomsector zijn aangekondigd of afgerond. Liberty Global is het meest actief met onder meer de overname van Virgin Media voor 16 miljard dollar. Liberty is, ondanks een afwijzing in augustus, nog altijd geïnteresseerd in de overname van Ziggo, zei financieel directeur Charles Bracken vorige week.

Vodafone

Vodafone nam Kabel Deutschland over voor 7,5 miljard euro en Microsoft koopt de mobieltjesdivisie van Nokia voor 5,44 mijard euro. KPN kreeg vorige maand groen licht van zijn aandeelhouders voor de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse Telefónica voor 8,55 miljard euro.

Volgens bronnen heeft AT&T zijn oog laten vallen op Vodafone, dat in september een belang van 45 procent in Verizon Wireless verkocht voor 130 miljard dollar.