De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine winsten gesloten. De handel verliep vrij rustig aangezien Wall Street de deuren dicht hield vanwege de viering van Thanksgiving Day.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 396,75 punten. De MidKap klom 0,2 procent naar 617,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent.

,,Er gebeurt weinig op de beurzen. Het is even uitzitten bij gebrek aan sturing uit de VS. In Amsterdam blijft de AEX aanhikken tegen de 400 punten. Die grens blijft wel in zicht, maar hoe langer het gaat duren hoe groter de kans dat we wegzakken van dat niveau. Voorlopig liggen we echter nog wel op koers“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Vrijdag zijn de aandelenbeurzen in New York een halve dag geopend.

Goed nieuws

Goed nieuws uit Brussel bood enige steun aan de markt. Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone deze maand opnieuw is gestegen. De groei was in de afgelopen 2 maanden wel aanmerkelijk zwakker dan in de voorgaande maanden.

Een onverwachte stijging van de werkloosheid in Duitsland had weinig impact op het beurssentiment. Het aantal werklozen in de grootste economie van Europa steeg in november met 10.000 tot 2,99 miljoen. Economen rekenden op een onveranderd aantal werklozen. Het werkloosheidspercentage bleef wel gelijk op 6,9 procent van de beroepsbevolking.

In Londen maakte Thomas Cook een koerssprong van 14,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. De Britse reisorganisatie voorziet in het lopende boekjaar meer kostenbesparingen en verhoogde de omzetdoelstelling. Beleggers waren daarentegen niet tevreden over de kwartaalresultaten van Kingfisher en stuurden de Britse retailer 4,4 procent omlaag.

Rio Tinto

Mijnbouwconcern Rio Tinto ging in Londen 3,9 procent omhoog. Het bedrijf gaat de productie van ijzererts verhogen tegen lagere kosten dan eerder werd verwacht.

Grootste stijger in de AEX was Gemalto met een winst van 2 procent. De digitaal beveiliger gaat een beveiligingsplatform leveren aan het Braziliaanse telecombedrijf Vivo, een onderdeel van Telefónica. Kabelbedrijf Ziggo stond onderaan met een verlies van 0,5 procent, samen met Heineken.

De euro was 1,3600 dollar waard, tegen 1,3564 dollar bij het slot van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 92,17 dollar per vat. Brent werd 0,4 procent goedkoper, op 110,89 dollar.