De Amerikaanse aandelenmarkten gingen woensdag voorzichtig verder omhoog. Beleggers deden het rustig aan na de recente recordreeks en met een lang weekeinde in het verschiet. 

Donderdag zijn de beurzen in New York gesloten in verband met Thanksgiving en vrijdag wordt er maar een halve dag gehandeld.

De leidende Dow-Jonesindex sloot na een kalme handelsdag 0,2 procent hoger op 16.097,33 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er 0,3 procent bij en eindigde op 1807,23 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 4044,75 punten.

Beleggers kregen een aantal meevallende macro-economische cijfers te verwerken. Zo bleek het consumentenvertrouwen volgens een maandelijkse meting door de universiteit van Michigan in november te zijn toegenomen, waar eerder melding was gemaakt van een daling.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde de afgelopen week, waar een stijging werd verwacht.

HP

Technologieaandelen waren in trek na de beter dan verwachte cijfers die Hewlett-Packard (HP) dinsdag nabeurs naar buiten bracht. De branchegenoten IBM en Microsoft waren bovenin de Dow terug te vinden met koerswinsten van 0,9 en 0,7 procent. Chipmaker Intel was de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent. In de Nasdaq won Apple ruim 2 procent.

Zelf werd HP, dat niet tot de hoofdfondsen in New York behoort, ruim 9 procent meer waard. Het bedrijf, dat tot dusver weinig plezier beleefde aan 2013, profiteerde het afgelopen kwartaal van een sterke vraag vanuit bedrijven naar servers, computers en netwerkapparatuur. De omzet daalde weliswaar, maar minder sterk dan verwacht.

Hamburgers en films waren juist uit de gratie op Wall Street. Fastfoodketen McDonald's en entertainmentconcern Walt Disney daalden respectievelijk 1,2 en 0,6 procent en waren daarmee de sterkste dalers onder de hoofdfondsen. Oliemaatschappij ExxonMobil werd 0,5 procent minder waard.

De euro was 1,3574 dollar waard, tegen 1,3564 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter daalde 1,5 procent tot 92,32 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder en bracht per vat 111,54 dollar op.