Royal Mail heeft zijn winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2013/2014 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

De Britse post- en pakketbezorger profiteerde onder meer van kostenbesparingen. Dat blijkt uit de resultaten die woensdag naar buiten werden gebracht.

Het bedrijf, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, voerde de operationele winst op van 144 miljoen pond naar 283 miljoen pond (338 miljoen euro). De omzet steeg met 2 procent tot ruim 4,5 miljard pond. De omzetstijging schreef Royal Mail toe aan een ''sterke groei'' van de omzet uit het bezorgen van pakketten en bij dochterbedrijf General Logistics Systems.

In de eerste helft van het jaar daalden de inkomsten uit het bezorgen van brieven, maar in de eerste weken van de tweede helft is sprake van een omslag ''vooral dankzij een hoger volume bij energieconcerns''.

Reorganisatie

Royal Mail zit middenin een grootschalige reorganisatie, waarvoor 70 miljoen pond aan kosten werden geboekt. Dat is een flinke afname ten opzichte van de kostenpost van 120 miljoen pond een jaar eerder.

Het verschil is voor 45 miljoen pond toe te schrijven aan eenmalige posten, een belastingbate van 35 miljoen pond en een daling van het totaalbedrag aan afschrijvingen van 10 miljoen pond.

De Britse overheid bracht in oktober 60 procent van de aandelen Royal Mail naar de beurs. De aandelen werden verkocht voor 330 pence per stuk, een prijs die veel kritiek opleverde. Vanaf het eerste handelsmoment schoot de koers omhoog en piekte op 80 procent boven de verkoopprijs.

Woensdag moet minister Vince Cable, die verantwoordelijk is voor de privatisering, in het parlement toelichten of de prijsstelling juist was. Diverse vakbonden en politici van oppositiepartijen hebben geklaagd dat de Britse belastingbetaler is benadeeld door de te lage prijs.