De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met winst gesloten. Positief nieuws uit Duitsland zorgde voor een opgewekte stemming.

Zo bleek het consumentenvertrouwen in dat land sterker te zijn gestegen dan verwacht. Daarnaast werd bekend dat een akkoord is bereikt over een nieuwe regeringscoalitie.

De leidende AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 396,22 punten. De Midkap steeg 0,8 procent tot 616,24 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,7 procent hoger de handel uit.

Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK bleek dat de koopbereidheid van Duitse consumenten met de belangrijke decembermaand voor de boeg is toegenomen tot het hoogste niveau in bijna 6 jaar. Ook verwerkte de markt het nieuws dat de partijen CDU/CSU en SPD het eens zijn geworden over het vormen van een regering in Duitsland.

Koerswinst

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stond PostNL bovenaan met een koerswinst van 2,9 procent, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,3 procent. De sterkste daler in de AEX was DSM. Het speciaalchemiebedrijf werd 1,2 procent minder waard.

Luchtvaartgroep Air France-KLM steeg 1,5 procent na berichten in Franse media dat Air France een akkoord heeft bereikt met de vakbonden over een vrijwillige vertrekregeling voor 1800 werknemers op de grond. Volgend jaar verdwijnen nog eens ruim 1000 banen bij het vliegend personeel. Het banenverlies komt bovenop een eerdere ontslagronde waardoor ruim 5000 banen verdwenen bij de Franse tak van het concern.

Bestuursstructuur

Bij de kleinere bedrijven won Wessanen 1,2 procent. De natuurvoedingsproducent wijzigt zijn bestuursstructuur en wil de Fransman Christophe Barnouin benoemen tot bestuursvoorzitter. Barnouin heeft momenteel de leiding over de Franse en Italiaanse activiteiten van Wessanen.

De euro was 1,3564 dollar waard, tegen 1,3557 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter daalde 1,6 procent tot 92,16 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en bracht per vat 110,65 dollar op.