Natuurvoedingsproducent Wessanen wil zijn bestuursstructuur omzetten naar een zogeheten 'one tier board' en de Fransman Christophe Barnouin de rol geven van chief executive officer (ceo).

Dat maakte de beursgenoteerde onderneming, onder meer bekend van het merk Zonnatura, woensdag bekend.

De nieuwe structuur past volgens Wessanen het best bij de groeidoelstellingen van het bedrijf. Het zorgt er onder meer voor dat niet-uitvoerende bestuurders, de huidige raad van commissarissen, meer invloed krijgen. In een one tier board zitten uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders in één raad, in plaats van in een aparte raad van bestuur en raad van commissarissen.

De beoogde nieuwe ceo, Barnouin, heeft momenteel de leiding over de Franse en Italiaanse activiteiten van Wessanen. Hij moet de opvolger worden van Piet Hein Merckens, waarvan eerder deze maand werd gemeld dat hij niet wordt genomineerd voor een tweede termijn.

Financieel directeur Ronald Merckx houdt zijn functie. De voorstellen worden in de tweede helft van januari voorgelegd aan aandeelhouders.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt ook voorgesteld om de huidige president-commissaris Frans Koffrie te benoemen als niet-uitvoerend voorzitter. 

Met de voordracht van Koffrie wijkt Wessanen af van de stelregel dat een commissaris maximaal drie keer voor vier jaar mag worden benoemd. Het bedrijf doet dit naar eigen zeggen om ervaring in het bestuur te behouden tijdens de periode van verandering.