De aandelenbeurs in Tokio is woensdag licht lager gesloten. 

Beleggers deden het rustig aan na de sterke koersstijging in de afgelopen weken. De Nikkei eindigde met een min van 0,4 procent op 15.449,63 punten.

De Japanse hoofdindex staat voor deze maand nog altijd bijna 8 procent in de plus. November lijkt daarmee één van de beste beursmaanden van dit jaar te worden.

Panasonic klom 3,5 procent. Volgens de zakenkrant Nikkei wil het technologiebedrijf drie halfgeleiderfabrieken in Japan verkopen aan de Israëlische chipmaker TowerJazz.

Nippon Steel & Sumitomo Metal zakte 0,9 procent op berichten dat het staalconcern samen met ArcelorMittal een Amerikaanse staalfabriek van ThyssenKrupp wil overnemen. Nikon, Ricoh en Canon waren in trek na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse sectorgenoot Hewlett-Packard.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. De Hang Seng in Hongkong noteerde 0,6 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul won 0,3 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent.