De Amerikaanse juweliersketen Tiffany heeft na een sterker dan verwacht derde kwartaal zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd.

De winst nam in de afgelopen periode met de helft toe ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 94,6 miljoen dollar (69,8 miljoen euro). Dat meldde het bedrijf dinsdag.

Tiffany dankt de winstgroei met name aan stijgende aandelenkoersen en aanhoudend herstel op de woningmarkt in eigen land. Daardoor neemt ook de bereidheid bij met name welgestelde Amerikanen om luxeartikelen te kopen toe. Ook lagere prijzen voor edelmetalen hielpen een handje.

De omzet steeg met 7 procent tot 911 miljoen dollar. Wanneer de nadelige effecten van van valutaschommelingen worden weggestreept, komt de omzetgroei uit op 11 procent.

De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, komt over heel 2013 naar verwachting uit tussen de 3,65 en 3,75 dollar per aandeel, tegen 3,25 dollar vorig jaar. In een eerdere prognose ging Tiffany nog uit van een winst tussen de 3,50 en 3,60 dollar per aandeel.