HES Beheer wordt mogelijk overgenomen door Hestya Energy. Beide bedrijven houden momenteel exclusieve gesprekken, die mogelijk tot een bod leiden.

Dat maakt HES dinsdag bekend. Hestya heeft al overeenstemming bereikt met diverse grootaandeelhouders van HES. Die bezitten samen 58 procent van het bedrijf bezitten.

Zij hebben besloten hun aandelen aan te bieden voor een prijs van 45 euro per aandeel. Dat zou een premie zijn van ongeveer 13 procent op de koers van het aandeel HES op 12 september. Dat was de laatste handelsdag voordat bekend werd dat er gesprekken zouden plaatsvinden.

Hestya heeft tot 31 januari het exclusieve recht op onderhandelingen met HES. In die onderhandelingen moet de definitieve prijs nog worden bepaald.

Geen mening

HES Beheer heeft ''nog geen mening'' over de prijs van 45 euro per aandeel. Het bedrijf heeft geen rol gehad in de besprekingen tussen Hestya en zijn grootaandeelhouders, zegt een woordvoerster dinsdag tegen AFN.

''Wij hebben begrepen dat ze een akkoord hebben'', zei de zegsvrouw. ''Het is goed om te weten dat de grootaandeelhouders dit redelijk vinden. Wij gaan daar nu verder met ze over praten. De prijs is één van de vele aspecten die worden meegewogen.'' Hoe lang dat proces gaat duren, is volgens haar moeilijk in te schatten.

Wel zijn de onderhandelingen ''een stap verder'' dan in september, toen HES Beheer voor het eerst meldde dat het overnamegesprekken aan het voeren is. Zo steunt Hestya in ieder geval een aantal belangrijke strategische beslissingen, zoals de geplande overname van logistiek dienstverlener ATIC Services.

Niet zeker

HES benadrukt dat het nog niet zeker is of er daadwerkelijk een bod zal komen en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren. Het in Amsterdam gevestigde Hestya start een boekenonderzoek bij HES en zal proberen de financiering voor een mogelijke overname te regelen.

HES is een beursgenoteerde houdstermaatschappij van bedrijven die logistieke diensten in havens verlenen. Hestya is actief in tankopslag. Het bedrijf is eigendom van investeringsmaatschappij Riverstone.

Waarschijnlijk

Het is waarschijnlijk dat het tot een overname komt, schrijft SNS Securities dinsdag in een commentaar. Dat denken de analisten, omdat Hestya al toezeggingen heeft van een aantal grote aandeelhouders.

De prijs die met die aandeelhouders is overeengekomen, is lager dan de slotkoers van maandag. Toch is de prijs in lijn met het koersdoel dat SNS hanteert.

Het effectenhuis verhoogt zijn advies van 'reduce' naar 'hold'. Het aandeel, dat maandag bij het slot nog 50 euro waard was, stond dinsdag om 9.16 uur 9 procent lager op 45,50 euro.