De Europese aandelenbeurzen namen dinsdag overwegend wat gas terug. Beleggers deden het rustig aan na de recente sterke opmars en wachtten op nieuwe impulsen. In Amsterdam moest BAM inleveren na een aandelenuitgifte.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 391,11 punten. De MidKap eindigde vrijwel vlak 611,32 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt eindigde 0,1 procent lager.

''De AEX blijft in gevecht met de 400 puntengrens. Zolang we in de buurt blijven, is de kans groot dat we dat niveau in de doorgaans positieve beursmaand december zullen bereiken. Voor de rest modderen we lekker door. De AEX staat voor dit jaar ruim 15 procent in de plus en inclusief dividend bedraagt het rendement meer dan 19 procent'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

BAM

In de MidKap was BAM hekkensluiter met een min van 5,5 procent. Het bouwbedrijf haalde 84,5 miljoen euro op door nieuwe aandelen uit te geven tegen een uitgifteprijs van 3,50 euro per aandeel. De emissie, die maandag nabeurs werd aangekondigd, kwam volgens analisten als een verrassing.

Concurrent Heijmans voerde daarentegen de stijgers aan met een plus van 2,5 procent. Het bouwconcern kreeg een opdracht ter waarde van bijna 18 miljoen euro van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid.

Fugro

In de AEX stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 3,5 procent na een adviesverlaging door Natixis. Uitzender Randstad was de grootste stijger met een winst van 1,4 procent.

Op de lokale markt verloor HES Beheer 11,2 procent. Het bedrijf voert exclusieve onderhandelingen over een overname door Hestya Energy. Hestya heeft al overeenstemming bereikt met diverse grootaandeelhouders van HES, die samen 58 procent van het bedrijf bezitten. Zij bieden hun aandelen HES aan voor een prijs van 45 euro per stuk.

Hugo Boss

In Frankfurt zakte Hugo Boss 2 procent. Het Duitse modeconcern verwacht zijn margedoelstelling voor dit jaar niet langer te halen. Rémy Cointreau ging in Parijs 8,3 procent onderuit. Het Franse drankenconcern voorziet voor dit boekjaar een flinke daling van de operationele winst als gevolg van slechte marktomstandigheden in China.

De euro was 1,3557 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 93,95 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 111,25 dollar.