De effectenbeurs in Tokio is dinsdag licht lager geëindigd, in navolging van een weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. 

Beleggers grepen een versterking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar aan om wat winst te nemen. De Nikkei sloot 0,7 procent in de min op 15.515,24 punten.

De winstnemingen vonden vooral plaats onder de sterk gestegen Japanse exportbedrijven. Autofabrikanten Honda en Toyota, die het merendeel van de omzet uit het buitenland halen, leverden respectievelijk 2 en 1,2 procent in.

Ook op de andere beurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen beperkt. De Hang Seng in Hongkong klom 0,1 procent. De Kospi in Seoul won 0,3 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,1 procent.

De Australische dollar klom in waarde nadat een bestuurder van de Reserve Bank of Australia liet weten dat de drempel voor de centrale bank om in te grijpen in de valutamarkt, behoorlijk hoog is. Speculatie op een mogelijke interventie drukte de afgelopen dagen op de Australische dollar.