De Dow-Jonesindex en de S&P 500 maakten maandag pas op de plaats nadat eerder op de dag nieuwe recordstanden werden bereikt.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kwam voor het eerst sinds september 2000 boven 4.000 punten maar wist de opmars niet vol te houden.

Beleggers verteerden een akkoord over het nucleaire programma van Iran en wogen af of ze in de ingekorte handelsweek actief zullen beleggen. Wall Street is donderdag gesloten in verband met Thanksgiving en is vrijdag maar een halve dag open.

De Dow sloot 0,05 procent hoger op 16.072,54 punten en de S&P daalde 0,1 procent tot 1.802,48 punten. De Nasdaq ging 0,07 procent vooruit tot 3.994,57 punten.

Alcoa

Aluminiumproducent Alcoa en fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur Caterpillar behoorden tot de uitblinkers na positieve analistenrapporten. Alcoa won 3,8 procent, Caterpillar kreeg er 1,8 procent bij. Qualcomm daalde 0,8 procent. Het bedrijf, 's werelds grootste producent van chips voor smartphones, maakte bekend dat de Chinese autoriteiten onderzoeken of het bedrijf mededingingswetten in het land heeft overtreden.

Huizenbouwers stonden eveneens onder druk. Kort na de handelsaanvang op Wall Street maakte de nationale makelaarsorganisatie in de Verenigde Staten bekend dat het aantal koopcontracten in oktober voor de vijfde maand op rij was gedaald, terwijl economen in doorsnee op herstel rekenden na een forse daling in september. Pulte Group leverde 0,4 procent in en D.R. Horton sloot onveranderd. Eerder op de dag leverden beide fondsen meer dan 1 procent in.

Iran

Het akkoord over het kernprogramma kwam, evenals eerder op de dag in Europa, vooral luchtvaartmaatschappijen ten goede. Iran mag onder meer weer olie gaan exporteren. Door het grotere aanbod dat op korte termijn verwacht wordt, daalden de olieprijzen. Dat is goed nieuws voor luchtvaartmaatschappijen die de afgelopen jaren juist kampten met oplopende brandstofkosten. Delta Air Lines steeg 2 procent, United Continental won 3,4 procent.

De euro was 1,3514 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 94,16 dollar per vat, Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 110,91 dollar.