Royal Bank of Scotland (RBS) zou opzettelijke gezonde bedrijven naar de rand van de afgrond hebben gebracht om ze daarna hogere kosten te kunnen berekenen en uiteindelijk goedkoop hun bezittingen op te kunnen kopen. 

Dat schrijft een adviseur van de Britse minister Vince Cable in een rapport dat maandag openbaar wordt gemaakt, zo meldde zondag de krant Financial Times.

Volgens de krant zal het rapport het reeds bestaande vermoeden bevestigen dat RBS het economische herstel in Groot-Brittannië tegen heeft gewerkt. Cable heeft al laten weten dat de beschuldigingen ''zeer ernstig'' zijn en heeft het rapport doorgestuurd naar financiële toezichthouders.

RBS, dat nog voor ruim 80 procent in staatshanden is, ligt ook al onder vuur in een ander rapport over de kredietverleningspraktijken bij de bank. Deze week komt de definitieve versie van een onderzoek uit waaruit blijkt dat RBS de afgelopen jaren drie van de vier kleinere bedrijven die een lening zochten, de deur heeft gewezen.

'Vrij ongemakkelijk'

De afgelopen zomer aangetreden topman van RBS, Ross McEwan, heeft de bevindingen in het onderzoek ''vrij ongemakkelijk'' genoemd en heeft gezegd de afdeling die zich bezighoudt met kredietverlening te gaan hervormen. De Britse overheid hoopt dat RBS onder McEwan, die een achtergrond heeft in de financiële dienstverlening aan onder meer particulieren, een nieuwe weg zal inslaan. Zijn voorganger, Stephen Hester, was een zakenbankier.

RBS heeft het Britse advocatenkantoor Clifford Chance gevraagd onderzoek te doen naar de beschuldigingen aan hun adres, meldt het Britse persbureau PA.