Beleggers die indirect geld hebben verloren door het piramidespel van megafraudeur Bernard Madoff komen in aanmerking voor schadevergoeding. Dat heeft een rechtbank in New York bepaald.

De uitspraak betreft beleggers die geld staken in zogeheten 'feeder funds', die middelen doorsluisden naar de fondsen van Madoff.

Deze gedupeerden, waaronder veel beleggers uit Europa, kunnen nu voor het eerst aanspraak maken op een deel van de pot van 2,3 miljard dollar die opzij is gezet om slachtoffers van Madoff te compenseren.

Gedupeerden moeten daarvoor voor eind februari een onderbouwde claim indienen bij het Madoff Victim Fund. In Nederland belegden onder meer fondsen van SNS Bank geld in fondsen van Madoff.

De curator van Madoff's investeringsmaatschappij, Irving Picard, stelde tot nu toe dat alleen beleggers die direct in de fondsen van Madoff investeerden recht hadden op compensatie.

Madoff, die een gevangenisstraf van 150 jaar uitzit wegens fraude en oplichting, bekende in 2009 dat hij jarenlang het grootste piramidespel uit de geschiedenis heeft geleid. Zijn slachtoffers verloren in totaal enkele tientallen miljarden dollars.