De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft minder omzet en winst geboekt in het derde kwartaal, vooral door een verslechtering van de Russische biermarkt. 

Het concern heeft zijn verwachtingen voor heel 2013 voor deze markt dan ook naar beneden bijgesteld.

De concurrent van Heineken behaalde in het derde kwartaal een operationele winst (ebit) van 3,43 miljard Deense kroon (459 miljoen euro), vergeleken met 3,6 miljard kroon die een jaar eerder werd geboekt.

Dat was beneden de verwachtingen van analisten. De omzet daalde van 18,6 miljard tot 18 miljard kroon, zo maakte Carlsberg woensdag bekend.

Carlsberg, de grootste bierbrouwer in Rusland, verwacht nu dat de omzet in dat land procentueel met ''een hoog enkel cijfer'' zal dalen dit jaar.

In augustus verlaagde de brouwer de Russische omzetverwachting al tot een min van rond de 5 procent, waar eerder op een stabiel resultaat werd gerekend.

Strengere regels

Rusland, waar strengere regels rondom alcohol zijn ingesteld, is een van de grootste afzetmarkten voor het bedrijf. Ook concurrenten als Heineken en AB InBev hebben last van de verslechterende marktomstandigheden in Rusland.

Carlsberg handhaaft wel de totale verwachtingen voor het concern voor dit jaar, mede door een herstel van de biermarkten in West-Europa en een aanhoudende groei in Azië.

De onderneming, de op drie na grootste brouwer ter wereld, voorziet dat het bedrijfsresultaat in 2013 op ongeveer 10 miljard kroon uitkomt. De nettowinst zal met ongeveer 5 procent toenemen.