Beursgenoteerde ondernemingen krijgen steeds vaker te maken met activistische aandeelhouders die hun invloed opeisen bij het bestuur.

Dat blijkt uit onderzoek dat het internationaal opererende advocatenkantoor Linklaters heeft laten uitvoeren.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn ondernemingsbesturen wereldwijd 323 keer actief benaderd door beleggers. Dat is ten opzichte van heel 2010 bijna een verdubbeling.

Het leeuwendeel van de acties treft nog steeds ondernemingen in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa leeft het aandeelhoudersactivisme op, Nederland niet uitgezonderd.

Volgens Peter Riemer, partner van Linklaters in Amsterdam, komt het hier steeds vaker voor dat institutionele beleggers op grond van hun aandelenbelang een een-op-een gesprek willen met het bestuur van een onderneming.

Eisen

Aanvankelijk waren vooral beursgenoteerde banken en verzekeraars het doelwit van activistische beleggers, maar tegenwoordig krijgen ook andere bedrijfstakken ermee te maken.

De meest voorkomende actie is het opeisen van een zetel in de raad van bestuur of de raad van commissarissen, gevolgd door de oproep tot inkoop van eigen aandelen. Activisten eisen ook geregeld het aftreden van een of meer bestuurders, de verkoop van bedrijfsonderdelen of van de totale onderneming en de uitkering van dividend.