De Arabische luchtvaatmaatschappij Emirates heeft de omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar met 13 procent zien toenemen tot 42,3 miljard dirham (8,6 miljard euro).

De nettowinst kwam uit op omgerekend een kleine 450 miljoen euro. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. Dat maakt de onderneming dinsdag bekend.

Emirates vervoerde in de eerste helft van het jaar 21,5 miljoen passagiers. Dat is een stijging van 15 procent op jaarbasis.

De in Dubai gevestigde luchtvaartmaatschappij voegde tien nieuwe vliegtuigen toe aan de vloot, waardoor de capaciteit met 16 procent toenam. De bezettingsgraad bleef nagenoeg stabiel. Gemiddeld 79,2 procent van de stoelen waren gevuld.

Valuta's

De resultaten hadden volgens Emirates nog sterker kunnen verbeteren, als de munten in veel opkomende economieën niet zo sterk waren gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De wereldwijd opererende luchtvaartmaatschappij behaalt zijn inkomsten in uiteenlopende valuta's. Het grootste deel van de uitgaven moet in dollars worden voldaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de brandstofrekening, die goed is voor bijna 40 procent van de totale kosten. 

Niet rooskleurig

Ook de economische omstandigheden zijn nog verre van rooskleurig, aldus sjeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum, de topman van Emirates. Toch blijft het concern investeren in groei.

''Wij verliezen onze doelstellingen voor de lange termijn nooit uit het oog'', zegt Maktoum. De loonlijst van Emirates telde eind september 75.800 namen. Dat is bijna 12 procent meer dan een halfjaar eerder.