De Duitse lampenfabrikant Osram heeft zijn nettoverlies in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar fors verkleind. Het verlies ging van 119 miljoen euro vorig jaar naar 29 miljoen euro. 

De omzet daalde met 3 procent tot 1,33 miljard euro. Dat meldt het bedrijf dinsdag.

De Duitse concurrent van de lichtdivisie van Philips maakte verder bekend dat het de doelstelling van zijn kostenbesparingsprogramma met 200 miljoen euro heeft opgeschroefd tot 1,2 miljard euro.

Osram had eind september wereldwijd 35.000 mensen in dienst. Dat is ongeveer 10 procent minder dan een jaar eerder.

In totaal komen door de herstructurering, die vorig jaar begon en in 2014 wordt afgerond, zo'n 8700 banen te vervallen bij de vroegere Siemens-dochter.

Zwarte cijfers

Over het gehele boekjaar schreef Osram wel zwarte cijfers. Onder de streep hield het technologiebedrijf 34 miljoen euro over, tegen een verlies van 391 miljoen euro een jaar eerder. De jaaromzet daalde wel met 2 procent tot 5,29 miljard euro.
 
Voor het lopende boekjaar verwacht Osram een omzetstijging die de wereldwijde economische groei overtreft. De economische groei wordt op 3 procent geraamd. Verder voorspelt het bedrijf een ''scherpe toename'' van de nettowinst.