Philips Healthcare kondigt maandag een driejarige samenwerking aan met Amref Flying Doctors.

De samenwerking richt zich op het opleiden en trainen van medisch personeel en het verbeteren van de zorg door middel van Philipstechnologie.

Financiële details worden niet bekendgemaakt, maar beide partijen hopen nieuwe inkomsten uit de samenwerking te genereren. Bij een succesvol resultaat wordt de samenwerking voortgezet.

"Onze ambitie is om harder te groeien dan de markt", aldus Peter van de Ven, CEO Philips Healthcare Afrika. "De markt groeit tussen de 5 en 7 procent, sommige markten harder."

Simon Smits, directeur-generaal buitenlandse economische betrekkingen, bevestigt dat beeld: "In de top tien van snelstgroeiende economieën staan zes à zeven Afrikaanse landen."

Diabetes

De economische groei in combinatie met de groeiende bevolking maakt het Afrikaanse continent interessant voor Philips. "De opkomende middenklasse meet zich Westerse gewoonten aan, waardoor diabetes, hart- en vaatziekten en kanker meer voorkomen", zegt Van de Ven.

"In Afrika gaan rond 2030 de niet-overdraagbare ziektes de overdraagbare ziektes inhalen. De zorg is nog niet opgewassen tegen deze verandering."

Philips heeft momenteel 500 medewerkers in Afrika en werkt daarnaast met 150 distributeurs. Het Afrikaanse hoofdkantoor ligt in Johannesburg. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Egypte, Marokko, Kenia en Ghana van waaruit heel Afrika bediend kan worden.