De meeste Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine uitslagen zien. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen nu de meeste kwartaalcijfers zijn verschenen.

Een van de belangrijkste vraagstukken is het moment waarop de Amerikaanse centrale bank haar steunprogramma gaat afbouwen.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 395,45 punten en de MidKap won 1 procent tot 611,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen ging 0,3 procent vooruit en de CAC 40 in Parijs steeg 0,7 procent.

In de AEX voerde Imtech de stijgers aan met een plus van 6,7 procent. De technisch dienstverlener krijgt langer de tijd van zijn banken om aan zijn convenanten te voldoen.

De eerstvolgende datum waarop de convenanten worden getoetst, werd uitgesteld van 31 maart naar 30 september volgend jaar. Ook verhoogde Rabobank het beleggingsadvies voor het aandeel.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 0,7 procent. KPN won 0,6 procent. De Stichting KPN wil zijn beschermingswal rondom het telecombedrijf afbreken. 

De stichting stak eind augustus met behulp van preferente aandelen een stokje voor de voorgenomen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil.

In de MidKap behoorde Unit4 tot de sterkste stijgers met een winst van 4,4 procent. De biedingenstrijd om het softwarebedrijf bevindt zich volgens Het Financieele Dagblad in een beslissende fase. Er zijn nog vier partijen in de race om Unit4 over te nemen.

BSkyB

Bij de kleinere fondsen viel AND International Publishers op met een koerswinst van bijna 15 procent. De kaartenmaker komt later in de week met kwartaalcijfers naar buiten.

In Londen zakte tv-station BSkyB 10,9 procent na het verlies van de uitzendrechten van de wedstrijden van de Champions League aan concurrent BT. Verzekeraar RSA leverde ook ruim 10 procent in. Het bedrijf maakte bekend dat het een aantal financiële doelstellingen niet zal halen omdat het aantal schadeclaims na de storm van vorige maand veel hoger uitvalt dan voorzien.

Euro

De euro was 1,3410 dollar waard, tegen 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 95,28 dollar per vat. Brentolie steeg 1 procent in prijs, tot 106,18 dollar.