Van Lanschot heeft in het derde kwartaal een ''bescheiden'' nettowinst geboekt, na genomen reorganisatielasten. 

Dat maakte de Bossche vermogensbeheerder vrijdag bekend, zonder concrete cijfers te noemen. Ook onderliggend was de bank winstgevend, dankzij hogere inkomsten en dalende kosten.

Het vermogen dat Van Lanschot voor zijn klanten beheert, dikte in het derde kwartaal met 0,5 miljard euro aan tot 51,8 miljard euro. De uitvoering van de nieuwe strategie, waarbij de bank zijn dienstverlening vereenvoudigt en ook openstelt voor minder vermogende particulieren, ligt volgens het bedrijf op koers.

De rentemarge, en daarmee ook het renteresultaat, lag in het derde kwartaal licht hoger dan in de eerste twee kwartalen. De provisies die de bank ontvangt voor de handel in effecten, bleven stabiel ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 en lagen hoger dan in de voorgaande periode.

Afbouw

Het kostenbesparingsprogramma ligt goed op schema mede dankzij een versnelde afbouw van het aantal medewerkers.

De eenmalige kosten die het bedrijf daarvoor moet maken, drukken wel het resultaat in de tweede helft van het jaar. Ook blijft de voorziening voor zwakke kredieten nog altijd ''relatief hoog''.

Positief

Het gregroeide beheerd vermogen is positief omdat het aangeeft dat het vertrouwen bij klanten toeneemt, zei analist Albert Ploegh van ING donderdag tegen AFN. Hij schat dat de bank, die een trading update gaf zonder concrete cijfers ''een paar miljoen euro'' heeft verdiend.

Ploegh, die voor de vermogensbeheerder een hold-advies hanteert, merkt verder op dat de rentemarge weer wat is gestegen en dat de kostenbesparingen op schema liggen. De veranderingen die het bedrijf momenteel doorvoert, worden volgens hem zichtbaar in de resultaten.

Ploegh is evenwel nog voorzichtig. De risicokosten blijven verhoogd en in tegenstelling tot eerdere kwartalen sprak de bank niet meer van een stabilisering. Hij verwacht dat Van Lanschot in het vierde kwartaal zijn leningenportefeuille nog eens goed tegen het licht zal houden. Dat zal vermoedelijk leiden tot een aantal afboekingen, aldus de marktvorser.

Het aandeel Van Lanschot noteerde vrijdag na enkele minuten handel 0,9 procent in de min op 20,15 euro.