De Britse bank Barclays schorst drie valutahandelaren gedurende het onderzoek naar mogelijke misstanden in de valutahandel. 

Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een ingewijde.

Vorige maand stelden Britse toezichthouders een formeel onderzoek in naar mogelijke manipulatie van valutakoersen door grote banken.

Daarbij zou het vizier onder meer gericht zijn op Deutsche Bank, UBS, Citigroup, JPMorgan Chase en Barclays. Citigroup, JPMorgan en Standard Chartered zouden belangrijke valutahandelaren eerder deze week ook met verlof hebben gestuurd vanwege het onderzoek.

JP Morgan en Citi schrijven beide dat financiële autoriteiten uit verschillende landen hebben aangeklopt voor informatie over de valutahandel van de bank.

"Deze onderzoeken zijn in een vroeg stadium en het bedrijf werkt samen met de relevante autoriteiten", aldus JP Morgan. Over eventuele betrokkenheid van Nederlandse banken is nog niets duidelijk. 

Informatie

De Financial Conduct Authority (FCA) verzamelt momenteel informatie, onder meer bij deelnemers aan de valutamarkten.

De toezichthouder gaf half oktober aan dat het onderzoek zich nog in een pril stadium bevond en dat het nog enige tijd zou duren voordat kan worden vastgesteld of er sprake is van misstanden. Zwitserland en de Europese Commissie kondigden onlangs vergelijkbare onderzoeken aan.

Manipulatie

Het onderzoek richt zich volgens ingewijden op chatberichten die handelaren van verschillende banken elkaar in een besloten groep stuurden.

De onderzoekers willen vaststellen of die berichten hebben geleid tot manipulatie van de internationale valutamarkt, die een dagelijkse omvang heeft van zo'n 5,3 biljoen dollar (circa 3900 miljard euro). Anonieme bronnen gaven aan dat de groep in de markt bekendstaat als 'het kartel'.

Libor

Het onderzoek wordt uitgevoerd door zes financiële autoriteiten, waaronder de Amerikaanse en Britse. De banken worden verdacht van het manipuleren van de valutagraadmeter die elke dag in Londen wordt vastgesteld. Handelaren van de verdachte banken zouden via berichtenservices de door te geven data met elkaar hebben afgestemd. 

De fraude lijkt erg op de fraude met de rentegraadmeters, zoals Libor en Euribor. Voor die fraude hebben inmiddels vier banken voor honderden miljoenen aan boetes gekregen, waaronder de Rabobank. De coöperatieve bank kreeg deze week een boete van 774 miljoen euro. 

Vijf vragen over de valutafraude