Royal Bank of Scotland (RBS) zet voor 38 miljard pond (45 miljard euro) aan risicovolle bezittingen apart, met de bedoeling ze binnen 3 jaar volledig van de balans te verwijderen. 

Dat maakte de grotendeels genationaliseerde Britse bank vrijdag bekend.

RBS kiest ervoor de slechte bezittingen, zoals leningen waarvan het twijfelachtig is of ze ooit worden terugbetaald, in een interne 'bad bank' onder te brengen.

Daamee wordt een splitsing van het concern in een goed en een slecht deel voorkomen. De bank verwacht in de komende maanden grote bedragen af te schrijven op de leningen, waardoor 2013 waarschijnlijk met een ''substantieel verlies'' zal worden afgesloten.

Verlies

RBS boekte vorig kwartaal een nettoverlies van 828 miljoen pond. Een jaar eerder kwam het concern onder de streep nog 1,4 miljard pond tekort. De afschrijvingen in het laatste kwartaal van 2013 worden ingeschat op 4 tot 4,5 miljard pond.

RBS is voor 81 procent in handen van de Britse overheid, die de bank in de financiële crisis van 2008 voor de ondergang behoedde. Onder leiding van de onlangs aangetreden nieuwe topman Ross McEwan moet de bank zich opmaken voor een privatisering. De Nieuw-Zeelander gaf vrijdag aan begin februari duidelijk te maken hoe de bank zijn toekomstplannen vorm zal geven.