De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag opnieuw lager geëindigd. Beleggers verwerkten resultaten van een aantal grote bedrijven, zoals ExxonMobil en Facebook.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag 0,5 procent in de min op 15.545,75 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent naar 1756,54 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3919,70 punten.

ExxonMobil zag de winst in het derde kwartaal met ongeveer 18 procent dalen tot 7,9 miljard dollar, voornamelijk door een bijna gehalveerde raffinagemarge. Wel viel de winst per aandeel iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel steeg 0,9 procent.

ConocoPhillips wist dankzij de verkoop van onderdelen wel een winststijging te realiseren. De nettowinst steeg tot 2,5 miljard dollar.

Het oliebedrijf verkocht in augustus een belang in een teerzandenproject aan ExxonMobil en deed zijn bedrijven in Trinidad en Tobago voor ongeveer 600 miljoen dollar van de hand. Conoco klom licht.

Facebook

Facebook bracht woensdag na de slotbel resultaten naar buiten. De netwerksite wist in het derde kwartaal een nettowinst van 425 miljoen dollar te boeken.

Een jaar eerder was dit nog een verlies van 59 miljoen dollar. De omzet ging met 60 procent omhoog naar 2 miljard dollar. Facebook noteerde een plus van 2,4 procent.

Visa

Visa daalde 3,5 procent na een omzetgroei die minder sterk was dan verwacht. Cosmeticaverkoper Avon Products duikelde bijna 22 procent, na een kwartaalverlies en de aankondiging dat het bedrijf hogere boetes zal moeten betalen in een omkopingszaak.

MasterCard wist niet te profiteren van een hoger dan verwachte winst per aandeel in het afgelopen kwartaal en zakte 1,2 procent.

De euro was 1,3577 dollar waard, tegen 1,3588 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 96,29 dollar per vat. Brent zakte 1 procent.