Shell heeft in het derde kwartaal een fors lagere winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De vooruitzichten voor de korte termijn worden sterk beïnvloed door zwakke raffinagemarges en de veiligheidssituatie in Nigeria. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Shell boekte een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, van 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is 32 procent minder dan de 6,6 miljard dollar een jaar eerder.

Volgens Shell waren de marktomstandigheden in de raffinage-industrie de afgelopen maanden ''aanzienlijk'' slechter dan een jaar eerder.

Nettowinst

De nettowinst die toerekenbaar is aan de aandeelhouders daalde op jaarbasis met 35 procent tot 4,7 miljard dollar. Shell stelt een dividend voor van 0,45 dollar per aandeel, 2 cent meer dan een jaar eerder.

De productie van olie en gas daalde met 2 procent tot ruim 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De vaak onveilige omstandigheden in Nigeria drukten de productie met circa 65.000 vaten per dag.

Shell boekte in het land 300 miljoen dollar minder winst dan een jaar eerder. Het concern kondigde bij de tweedekwartaalcijfers al aan bezittingen, waaronder pijpleidingen, in het land van de hand te willen doen.

Onderhoud

De productie daalde ook door onderhouds- en vervangingswerkzaamheden. Financieel directeur Simon Henry zei in een toelichting dat werkzaamheden de productie opnieuw zullen drukken in het vierde kwartaal, met ongeveer 60.000 vaten per dag.

Henry zei ook dat Shell nog geen besluit heeft genomen over boorwerkzaamheden in de wateren rond Alaska in 2014.

Mocht Shell de boorcampagne daar hervatten, dan zal het zich richten op de Beaufortzee. Waarschijnlijk kiest Shell dan voor een ander boorschip dan de Kulluk, die begin dit jaar beschadigd raakte. Afscheid nemen van de Kulluk kan volgens Henry leiden tot een afschrijving van honderden miljoenen dollars.