De hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam is donderdag licht hoger gesloten. Een stevig koersverlies voor zwaargewicht Shell hield de AEX-index echter in bedwang. Voor de rest deden beleggers het rustig aan op de laatste handelsdag van oktober in afwachting van nieuwe impulsen.

De AEX eindigde 0,2 procent hoger op 391,92 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 605,78 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden respectievelijk 0,3 procent hoger en 0,7 procent lager.

De hoofdgraadmeter in Parijs noteerde een plus van 0,6 procent, onder meer dankzij een sterke koerswinst van BNP Paribas.

Shell daalde 3,5 procent na teleurstellende resultaten en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Het olieconcern boekte in het derde kwartaal fors minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar door zwakke raffinagemarges. Luchtvaartgroep Air France-KLM, die eveneens de boeken opende, zakte 0,2 procent.

Randstad

Beleggers waren wel tevreden over de prestaties van Randstad. De uitzender heeft zijn winstgevendheid in het derde kwartaal opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2008. Het aandeel stond met een plus van 4,2 procent bovenaan in de AEX.

Concurrent USG People profiteerde mee en ging aan kop in de MidKap met een winst van 5 procent. Grootste daler onder de middelgrote fondsen was navigatiebedrijf TomTom met een min van 6,6 procent na een adviesverlaging door Rabobank.

Kwartaalcijfers

In Parijs steeg BNP Paribas 3,4 procent na meevallende kwartaalcijfers van de grootste bank van Frankrijk. Alcatel-Lucent maakte een koerssprong van 19,4 procent. De producent van netwerkapparatuur is er in het derde kwartaal in geslaagd zijn nettoverlies terug te dringen.

Ook zullen de kostenbesparingen dit jaar hoger uitvallen dan voorzien. Total won 0,1 procent. De Franse olieproducent heeft in het derde kwartaal, evenals Shell, last gehad van zwakke raffinagemarges.

De euro was 1,3588 dollar waard, tegen 1,3770 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,40 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper.